vrijdag 25 september 2015

Zonnepanelen en Optimizers van SolarEdge, Weggegooid geld!


Ik hoor ze dagelijks, de mensen die op zoek zijn naar een set zonnepanelen met de optimizers van Solaredge. Uiteraard, als een klant deze wens heeft, dan moet je dat honoreren. De laatste tijd lijkt het echter een fenomeen te worden waarbij de cowboys uit de zonne-energie branche alles maar aanprijzen en aanpraten. Daarom dit artikel, want zelf ben helemaal geen fan van deze optimizers. Ik vind het zelfs weggegooid geld.

Traditionele setup zonnepanelen en een omvormer:
Sinds jaar en dag worden zonnepanelen op daken geïnstalleerd in Nederland met een traditionele setup. Er worden dan 8 zonnepanelen aan elkaar geschakeld (men noemt dit een string) en vervolgens verbonden met de omvormer die de opgewekte energie omzet in wisselspanning, zodat u deze kunt gebruiken binnenshuis en terugleveren aan het electriciteitsnet. Dit gebeurt net zoals met de batterijen in de afstandsbediening van uw TV.  
Het nadeel van deze setup WAS (alleen met oudere omvormers is dit nog het geval) dat als 1 zonnepanelen slechter functioneert dan de andere in de string, dat alle zonnepanelen zich dan hetzelfde gedragen. Dat betekent dus, dat als 1 paneel minder dan 90% functioneert, dat alle panelen dan op 90% functioneren.

Optimizers van Solaredge
De Optimizers van Solaredge werken op een andere manier. Elk zonnepanelen krijgt zijn eigen omvormer. Deze omvormers worden dan middels een lange kabel verbonden aan een hoofdomvormer. Elk paneel kan dan onafhankelijk functioneren waardoor de panelen elkaar niet kunnen beïnvloeden.

Maar waarom is dit niet goed?
Sinds 2010 is SMA al op te markt met de zogenaamde Opti-Track technologie.
Deze technologie zorgt er simpelweg voor dat de panelen in 1 string elkaar niet beïnvloeden als het ene paneel minder goed functioneert dan het andere. Zij waren de eerste partij die hiermee gestart was en hebben de technologie helemaal uitontwikkeld tot een volwassen oplossing. SMA heeft daar hele artikelen over op haar website. Deze vind u oa. hier op deze link. Deze SMA technologie werkt net zo goed als een optimizer van Solar-Edge of veel sommige gevallen zelfs beter. De nieuwere omvormers die op de markt zijn van oa. Mastervolt, Ginlong en Omnik hebben allen deze functionaliteit al ingebouwd zitten. Kortom, als er een paneel in de schaduw komt dan hoeft u niet in paniek te raken, maar ook als een zonnepaneel iets onder presteert ten opzichte van de andere zonnepanelen, is er niets aan de hand.

Wanneer dan wel Solaredge?
String omvormers werken allen met een zogenaamde range van een minimum spanning en maximum spanning. In vaktermen heet dat het MPPT bereik. Dit is bijvoorbeeld 200 tot 400 volt gelijkspanning (voor de zonnepanelen). In het geval dat u 8 panelen zoals hierboven beschreven met elk 40 volt aan een omvormer heeft gekoppeld, waarvan 4 panelen in de schaduw, dan zal de spanning dus nog maar 160 volt bedragen en schakelt de omvormer uit. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Eigenlijk dus nooit Solaredge?
Dat klopt. Immers als u zoveel panelen met schaduw heeft opdat u het MPPT bereik van uw omvormer niet haalt, dan liggen de zonnepanelen zo lang in de schaduw dat u, met welke omvormer dan ook, geen fatsoenlijk rendement haalt. Persoonlijk raad ik het mensen dus altijd af, of ik adviseer een kleinere set zonnepanelen met wel een optimale opbrengst.

De nadelen van Solaredge op een rij voor u als consument:
- Solaredge is een hele hoop materiaal ten opzichte van 1 omvormer. Materiaal kan stuk gaan, er is dus een groot risico op defecten.
- Solaredge is ontzettend duur. Al deze apparaten komen nog bovenop uw standaard string-omvormer, want het zijn optimizers en een gewone omvormer blijft nodig. Kortom, u betaald 20 tot 25% meer voor uw systeem wat u nooit gaat terugverdienen.
- Elk zonnepaneel afzonderlijk monitoren is leuk, maar waarom? Als u bij een professioneel bedrijf uw zonnepanelen koopt dan hoeft u dit helemaal niet zelf te doen, immers het wordt voor u gedaan. Het is inderdaad fijn dat, in geval van een defect, de installateur direct weet naar welk paneel hij moet kijken. Dit is natuurlijk voor u als consument nutteloos. De winst voor de installateur qua tijd, daar ziet u niets van terug.

Een praktijkvoorbeeld van mijn eigen installatie:

Uiteraard! Ook wij van MetDeZon gaan niet over 1 dag ijs en een onderbouwing geven wij graag. Daarom laat ik live de gegevens zien van mijn eigen installatie thuis. Dit is een 2 onder 1 kap woning. Mijn gezin heeft Zonnepanelen op het schuine pannendak, onder en rechts van het dakkapel en 1 paneel boven het dakkapel. Dit is Set A. Daarnaast hebben we op het platte garagedak en de carport ook zonnepanelen gelegd. Deze liggen helemaal plat in een hoek van 0 graden. Dit is set B. Omdat ikzelf nogal de grens opzoek qua mogelijkheden heb ik ook besloten om de panelen strak tegen de dakkapel aan te plaatsen, dat vind ik mooier.

Ons schaduw verloop is als volgt:
Omdat het dak iets op het zuid-westen ligt heeft onze set in de ochtend altijd de volle zon. In de middag, als de zon net over het hoogste punt gaat, dan ontstaat er zon schaduw op de zonnepanelen gelegen aan de rechterkant van het dakkapel. Ook ontstaat er schaduw op de zonnepanelen die op de carport liggen, immers deze liggen tegen de zijgevel aan. Zodra de zon over het hoogste punt gaat, dan heeft de schaduw binnen 1 a 2 uur volledig alle panelen van set B bedekt.


Een grafiek zegt meer dan woorden:
Zoals te zien is, is de grafiek niet helemaal mooi. Dit komt doordat er soms wolken zijn ( dat gebeurt in Nederland nu eenmaal ) U kunt zien dat de opbrengst bij schaduw in geen geval instort. De lijn gaat niet verticaal omlaag, het proces gaat geleidelijk. Van de set op de carport ( 9 panelen ) is bekend dat als er 5 panelen in de schaduw raken dat het voltage dan dusdanig laag wordt dat dan de laatste 3 panelen niet meer functioneren. Dit gebeurt tussen 15.00 en 16.00 uur in de zomertijd.

Het rendement:
Het moge duidelijk zijn dat het rendement op mijn installatie ver boven verwachting is.
Gezien de ligging van Set B is het logisch dat het rendement op deze set ca 55% is. Gezien de ligging van set A zou deze op ca 80% terecht moeten komen. Het totale voorspelde rendement van deze installatie is dus ca. 65%. De SMA Optitrack functie helpt het rendement van de installatie richting de 85 tot 90%.

Conclusie:
Solaredge biedt geen enkele meerwaarde op uw economisch rendement, u gaat er zelfs op achteruit. Afgezien dat elke optimizer op zichzelf weer rendementsverliezen geeft en elke optimizer ook stroom verbruikt (de electronica moet worden kunnen uitgelezen etc. ) kost het een hele hoop geld. Weggegooid geld om precies te zijn. De Optitrack functie van SMA gaat ten koste van 0,2% van de efficiëntie van de omvormer. Het plaatsen van de optimizers kost u minimaal 1.4% van het rendement volgens hun eigen specificaties, buiten alle verliezen van de bekabeling etc. om die Solaredge met zich meebrengt. Ik zou zeggen, lekker van op vakantie gaan van dat geld?

Klik op deze link voor een actueel overzicht van de installatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten